2014. május 7.

Grépfrútdzsem

Még most éppen lehet kapni grépfrútot, ha kipróbálnátok ezt a receptet; szerintem nagyon-nagyon érdemes! Gyönyörű a színe és nagyon finom az íze, aki szereti ezt a gyümölcsöt, az a lekvárt is dicsérni fogja:) A recept a májusi Kifőztükben jelent meg.



Hozzávalók kb. 3 dl-hez

2 nagy piros grépfrút (kb. 70 dkg)
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1/2 tasak 4:1 lekvárzselésítő
8-10 dkg xilit (ízlés szerint)

A gyümölcsöt meghámozzuk úgy, hogy a fehér részét is levágjuk róla. (Az a legegyszerűbb, ha a grépfrútot vágódeszkára állítjuk, éles késsel levágjuk az alját és a tetejét, majd az alakját követve az oldaláról is eltávolítjuk a héját.) Ezután késsel vagy kézzel a hártyát is kiszedjük a gerezdek közül, és a gyümölcs levét, valamint az apróra vágott húsát lábosba gyűjtjük. Belekeverjük a zselésítőt, felforraljuk, majd a cukrot is hozzáadva, közepes tűzön még 5 percig hagyjuk főni. Ezután a lekvárt csírátlanított üvegbe szedjük, a kupakot rácsavarjuk, és 5 percre fejre állítjuk. Amikor kihűlt, kamrapolcra tesszük.

Tipp: nagyon finom kaláccsal, de én a legjobban pirított barna, magos kenyérre kenve szeretem a lekvárt; egy kedves barátunk kínálta így évekkel ezelőtt, és azóta ez lett a kedvencem!:)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin