2014. november 11.

Libaragu római tálban sütve

Márton-napi lakomára készítettem, a recept a novemberi Kifőztükben jelent meg. Igaz, kissé elkéstem a blogon való publikálással, de hátha lesz, aki más alkalomra elkészíti.





Hozzávalók 3-4 személyre

2 pecsenyelibacomb (kb. 1 kg)
30 dkg tisztított kelbimbó
2 közepes birsalma
3-4 vékonyabb sárgarépa
1 kisebb friss vagy 1 kávéskanál szárított rozmaring
4-5 zsályalevél
néhány szál kakukkfű
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
őrölt fehér bors
1/2 dl száraz fehérbor vagy víz
1 evőkanál olvasztott libazsír

A római tálat a használati utasítása szerint beáztatjuk. 

A kicsontozott, lebőrözött libacombot felkockázzuk, 2 kávéskanál sóval ízesítjük, és a bort is hozzátéve egy kisebb lábosban, lefedve 20-30 percig pároljuk. Közben a birsalmát nagyobb kockákra, a répát 1 cm-es szeletekre, a kelbimbót – ha túl nagyok – felébe vágjuk. A sütőtálba tesszük a zöldségeket és a birsalmát, rászórjuk a zöld fűszerek felaprított leveleit, 2-3 kávéskanál sót, a szegfűborsot, és ízlés szerint fehér borsot. Ráöntjük a boros húst meg a zsírt, és a hozzávalókat alaposan összekeverjük. A tálat lefedjük, hideg sütőbe toljuk, majd 180-200 fokos sütőben 60-70 perc alatt megsütjük. 

Tipp: mindenképpen ún. pecsenyelibacombot vásároljunk ehhez az ételhez, mert a hízott libacombnak kevés a húsa. A csontot nem muszáj kidobni, beletehetjük levesbe. A lefejtett bőrét kockákra vágva kisüthetjük; serpenyőbe téve néhány perc múlva elkezdi kiengedni a zsírját, amit felhasználhatunk a ragu készítéséhez. Nagyobb étkűek párolt rizzsel fogyaszthatják.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin