2016. április 24.

Gesztenyepüré-torta

Régebben volt már nálunk ez a sütemény több alkalommal négyzetes formában. 3 héttel ezelőtt – némi változtatással – szülinapi tortaként lépett elő, teljes megelégedésre. Most Maroni konzerv-gesztenyemasszából készült, egy doboznyi bőven elég a sütihez.



Hozzávalók 23 cm-es tortaformához

a gesztenyés piskótához:
25 dkg gesztenyemassza
6 tojás
2 csapott evőkanál nyírfaporcukor
2 evőkanál rum
1 kissé púpozott evőkanál zabkorpa
1 csipet só
a gesztenyekrémhez:
50 dkg gesztenyemassza
5 dkg nyírfaporcukor
1/2 dl rum
25 dkg mascarpone
1 csipet só
a díszítéshez:
tejszínhab
bogyósgyümölcs

A tésztához a gesztenyemasszát összedolgozzuk a tojások sárgájával, a rummal, a cukorral és a zabkorpával. A fehérjét a sóval nagyon kemény habbá verjük, kb. a negyedét belekavarjuk a gesztenyés masszába, majd az így kapott lazább tésztát óvatosan összeforgatjuk a maradék fehérjehabbal. A sütőt 180 fokos alsó-felső sütésre állítjuk. A masszát a sütőpapírral bélelt formába simítjuk, kb. 30 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.

A krémhez a gesztenyét összekavarjuk a rummal, a porcukorral és a sóval, majd hozzáadagoljuk és alaposan kidolgozzuk a mascarponéval.

Összeállítjuk a tortát: a piskótát 3 lapba vágjuk, a lapokat megkenjük krémmel úgy, hogy maradjon az oldalára és a tetejére is. Tetszés szerint díszítjük, jelen esetben tejszínhab, mentalevél, ribizli került rá.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin