2017. március 17.

Lassan sült bőrös süldőtarja

A minap láttam a hentesnél gyönyörű malachúst, nyilvánvalóan nem csak szilveszterkor lehet malacot sütni :) Így azután eszembe jutott, hogy a januári Kifőztük újságban megjelent receptet feltegyem a blogra. December közepén és szilveszterkor is bizonyított a metódus, ahogyan készült, bátran ajánlom kipróbálásra :)



Hozzávalók kb. 8 személyre
2,5 kg-os, bőrös süldőtarja (egészben)
frissen őrölt bors
sertéssült fűszerkeverék
csilipaprika
morzsolt rozmaring
1 evőkanál fehérborecet
zsír
a körethez:
60-70 dkg krumpli
2-3 nagyobb sárgarépa
1-2 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt bors
a tálaláshoz:
friss petrezselyemzöld

A húst alaposan megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk, a bőrét kockákra irdaljuk. Körben mindenhol sózzuk, borsozzuk, a fűszerkeverékkel, aprított csilivel, rozmaringgal megszórjuk, és kb. 1 órát állni hagyjuk. 
Magas peremű tepsit 2-3 evőkanál zsírral kikenünk, beletesszük a húst. 2 dl vizet és kevés ecetet öntünk mellé, szorosan lefedjük alufóliával, és 150 fokos, légkeveréses sütőben kb. 3 órát pároljuk. Félidőben ellenőrizzük, hogy van-e elég lé alatta.
A zöldségeket eközben megpucoljuk, felkockázzuk, illetve felszeleteljük. A krumplit és a répát sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük.
A tepsiről a fóliát eltávolítjuk, a zsiradékból kiszedünk 2-3 evőkanálnyit egy nagyobb serpenyőbe. A húst – különösen a bőrét – meglocsoljuk a sütőtálban maradt pecsenyelével. Ezúttal úgy takarjuk le, hogy csak a bőre maradjon szabadon – a fóliát a húsra simítjuk, hogy ne száradjon ki. A sütő hőfokát 200-220 fokra emelve annyi ideig sütjük tovább a tarját, hogy a bőre szépen megpiruljon; közben még néhányszor meglocsoljuk a pecsenyelével. 
Közben a krumplit, a répát és a kétféle hagymát a serpenyőben, időnként megkeverve készre sütjük.
A húst legalább 1/2 órát pihentetjük, majd szeleteljük. A zöldségekkel körítve, petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Salátát, savanyúságot adhatunk mellé, de gyümölcsszósszal is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin