2017. december 18.

Olasz rokokó keksz

Ez a recept is a novemberi Kifőztük magazinból való. Olasz karácsinyi keksz, mézes-feelinggel, de méz nincs benne, csak a hozzá tartozó illatos fűszerek. Finom, ráadásul szénhidrátilag is barátságosabb, ugyanis a fele lisztet őrölt mandula helyettesíti benne. A receptben leírt, autentikus 4 dkg-os tésztaadagokból jó nagy kekszek lesznek, én másodszorra 2 dkg-os adagokkal dolgoztam, így helyes kis sütik lettek belőle. Ha valaki kimondottan édes kekszeket szeretne, valamennyivel több cukrot tegyen bele.



Hozzávalók kb. 20 db-hoz
22 dkg fehér tönkölyliszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál reszelt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál só
1 csipet őrölt fehér bors
12 dkg nyírfacukor
25 dkg darált mandula
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 tojás elhabarva
80-120 ml víz
a tetejére:
1 tojássárgája
1/2 kávéskanál víz

A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd beledolgozzuk a tojást. Fokozatosan öntjük hozzá a vizet, amíg a massza össze nem áll, és a tészta kicsit ragacsos nem lesz. Liszttel enyhén szórt felületre borítjuk, és 4 dkg-os darabokat szakítunk belőle. 15 cm-es csíkokat sodrunk belőlük, mindet karikává alakítjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a vizes tojássárgával lekenjük. 180 fokra melegített sütő középső rácsára tolva 12-14 perc alatt világosbarnára sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni. Lezárt dobozban tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin